Oracle Solaris (ex Sun Solaris) nu mai este gratuit

By , 31/03/2010 11:04

Cei de la Oracle au luat decizia de a nu mai distribui licente gratuite pentru sistemul cumparat de ei odata cu Sun Microsystems.

Inainte, cei de la Sun ofereau licente gratuite pentru sistemul lor UNIX. Iar daca doreai suport tehnic din partea companiei puteai cumpara un astfel de serviciu.

Din pacate pentru comunitatea OpenSource cei de la Oracle se gandesc sa nu mai publice nici sursele viitoarelor adaugiri ce le vor face la Solaris. De aceea si soarta OpenSolaris s-ar putea sa fie destul de cruda. Adica va fi probabil lasata doar in “mana” comunitatii.

Ne asteptam cu totii ca Oracle sa genereze cateva schimbari majore in ceea ce priveste vechile politici ale celor de la Sun. Din pacate, desi toti cei implicati in miscarea OpenSource sperau sa nu se intample asa, se pare ca angajamentul celor de la Sun fata de aceasta miscare s-a schimbat drastic odata cu preluarea de catre Oracle. Si nu in bine. Sper sa apara dezvoltatori dedicati care sa duca mai departe OpenSolaris si, eventual, sa-l faca mai bun decat vor putea cei de la Oracle vreodata. Acum nu m-as supara nici daca vreo cativa dezvoltatori ai Sun se vor alatura comunitatii, parasind corabia marii companii pentru care lucreaza acum in urma preluarii. Asa cum s-a intamplat si in cazul MySQL, de altfel.

2 Responses to “Oracle Solaris (ex Sun Solaris) nu mai este gratuit”

 1. sidRo says:

  Atat OpenSolaris cat si Nexeneta nu vor fi prea afectate.
  Oracle nu va mai distribui parti din codul lor, dar mult cod de la ei va fi in ca free.
  Cei de la Oracle o sa impartaseasca cod cu comunitatea in continuare.

  OpenSolaris si Nexeneta long live.

 2. Cristi says:

  Din cate am inteles eu Oracle nu a formulat o politica publica in ceea ce priveste codul din spatele Solaris in urma achizitionarii de la Sun. Evident, ce este deja OpenSource va ramane asa. Dar eu am inteles ca, din contra, nu prea mai par dispusi sa puna la vedere sursele rezultate din dezvoltarea ulterioara a sistemului de operare. Asa ca s-ar putea sa ramana complet in seama comunitatii.

Panorama Theme by Themocracy