Imi place o distributie bazata pe GNOME (Linux Mint)

By , 23/02/2010 00:32

Acum doua saptamani mi-am propus sa acord atentie si unei distributii bazate pe GNOME (incercasem si Ubuntu in prealabil, dar nu reusise sa ma convinga, deoarece prefer KDE). Distributia aleasa a fost Linux Mint deoarece am citit si auzit multe lucruri bune despre ea. Ce stiam este ca se bazeaza pe Ubuntu si ca este mult stilizat (avand inclusiv un meniu mult mai bine pus la punct decat cel standard din GNOME si un update manager mai interesant) . Zis si facut, am intrat pe site-ul lor, am descarcat imaginea (da, stiu ca tocmai a aparut si varianta bazata pe KDE, dar chiar am vrut dinadins sa testez o distributie bazata pe GNOME) si m-am pus pe treaba.

Dupa cateva ore de teste pe un calculator mai vechi (P4 cu HT la 2.6GHz, 1GB RAM, HDD 80GB) pe care s-a descurcat mai bine ca resurse utilizate decat preferatul meu Pardus 2009.1. Ceea ce m-a determinat sa-i acord o sansa si l-am pus in dual-boot cu Pardus pe laptop-ul meu “de scandal”, un Fujitsu-Siemens cu procesor T3200 Pentium Dual-Core 2.0GHz, 3GB RAM, HDD 320GB. Si de atunci il folosesc aproape permanent pe laptop-ul de pe care scriu si acum aceste randuri. Momentan Pardus este pe planul 2. 🙂

Ce ma incanta in primul rand este viteza de reactie a sistemului, tema eleganta aleasa “default”, faptul ca imi pot configura rapid conexiunea video la televizor (lucru valabil si in Pardus, multumita sistemului sau de configurare a display-ului care il inlocuieste pe cel standard al KDE), NetworkManager functional fara a ma bazai non-stop cu parola keyring-ului atunci cand ma conectez la retele wireless securizate (asa cum se intampla in Kubuntu, motiv pentru care primul lucru pe care-l fac in Kubuntu este sa instalez wicd)… si probabil multe lucruri care imi scapa acum. Meniul principal este, intr-adevar, deosebit si bine lucrat. Sistemul de configurare al diferitelor componente este bine integrat in Control Center.

Ca minusuri, Rhythmbox (echivalentul GNOME al Amarok-ului din KDE) crapa uneori (mie mi s-a intamplat de vreo 4 ori sa-mi crape cand incercam sa modific volumul, ceea ce este tare ciudat), nu este KDE si trebuie sa mai invat pe ici pe colo cateva lucruri noi :-), imi lipseste nitel k3b, desi m-am obisnuit rapid cu Brasero…

Una peste alta, lucrurile bune inclina balanta inspre a pastra si Linux Mint pe laptop, cel putin pe moment. Am uitat sa mentionez ca folosesc Linux Mint 8 (codename: Helena). Va sfatuiesc si pe voi sa-l incercati, indiferent daca sunteti incepatori sau avansati in ale Linux-ului.

P.S.: Nu promit nimic, dar am sa incerc sa fac un review mai pe larg al acestei distributii fiindca eu consider ca merita efortul.

Comments are closed

Panorama Theme by Themocracy