Windows 7 va “suna acasa” (sau de ce prefer GNU/Linux partea a 2-a)

By , 12/02/2010 11:05

Haideti sa ne imaginam urmatorul scenariu…

Intr-o buna zi afli ca veti fi fericitii parinti ai unui copil. Bucurie mare, pregatiri… mai construiesti o camera noua sau renovezi una pentru a face spatiu pentru noul sosit. Si se naste copilul, creste… incepe sa invete… investesti in el timp si efort pentru a-l ajuta sa invete sa faca mai multe lucruri. Pana cand, intr-o buna(?) zi, se da o lege care spune ca toti copiii trebuie sa sune din timp in timp (sa zicem din 3 in 3 luni) la Asistenta Sociala si sa cheme acasa la voi  o comisie de inspectori pentru a verifica daca este copilul vostru. Da… periodic.

Si-acum, pentru a completa comparatia sa ne intoarcem din universul paralel in lumea software. Ce-ati zice daca ati afla ca dupa ce ati facut eforturi (mai ales financiare) sa va cumparati o licenta de Windows 7 (plus upgrade-ul de rigoare la computerul actual sau cumpararea unuia nou capabil sa ruleze acest OS) si, in urma unui update de software, calculatorul vostru se va conecta periodic (o data la 90 de zile) sa verifice daca licenta voastra este valabila. Aceasta procedura poarta si un nume: Windows 7 Activation Technologies (WAT) si se va instala prin Live Update (KB971033 fiind numele patch-ului).

Deci, chiar daca ati cumparat licenta si ati activat-o (online sau offline) aceasta tehnologie se va conecta periodic la un server central al Microsoft pentru a verifica intr-o baza de date daca folositi o copie legala sau nu. Daca, din greseala (si experienta din trecut cu programe antivirus si jocuri care au aplicat astfel de proceduri de verificare confirma faptul ca pot exista erori) sistemul dumneavoastra este trecut ca fiind nelegal in baza lor de date, Windows-ul va fi marcat automat ca non-genuine, atragand dupa sine toate procedurile agasante care “sa te aduca pe calea cea dreapta”. Adica wallpaper-ul va fi scos de pe background si va fi inlocuit cu un fundal negru, vor aparea mesaje de avertizare cum ca Windows-ul nu este genuine, atat in timpul functionarii cat si in login screen… si asa mai departe.

Ce ziceti de povestile mele (prima este fictiune, dar a doua se va pune in practica incepand cu 23 Februarie cand update-ul de care v-am spus mai sus o sa fie adaugat in lista de Live Update a Windows 7)? Sunteti dispusi sa acceptati asta? Pe mine unul m-a convins ca miscarea catre Open Source este cea mai buna posibil, mai ales pentru un utilizator casnic.

Evident puteti citi si varianta celor de la Microsoft aici si o explicatie mai detaliata a celor zise de mine aici.

Update important: Vreau sa fiu inteles corect. E dreptul celor de la Microsoft sa-si protejeze drepturile de autor, dar consider ca aceasta metoda nu este cea mai potrivita atat timp cat poate fi supusa erorii si nu ofera garantii ca un sistem cumparat legal nu va avea de suferit.

4 Responses to “Windows 7 va “suna acasa” (sau de ce prefer GNU/Linux partea a 2-a)”

 1. Din dorinta de a nu mai folosi crack-uri de orice fel mi-am instalat si eu Ubuntu 9.10. Am deja Windows 7 pe C si sper ca in timp sa ajung sa ma folosesc doar de Ubuntu. Eu ii inteleg pe cei care dezvolta diverse aplicatii dar gandeste-te ce s-ar intampla daca am plati licenta pentru fiecare aplicatie folosita: Windows, Photoshop, Flash and so on. Nu mai zic de jocuri.

  Referitor la acel update, stiu ca Windows te lasa pe tine sa decizi daca instalezi update-urile care iti vin. Sau se instaleaza automat?

 2. Cristi says:

  Daca ai setat Windows-ul sa-ti faca update automat, il va face automat. Daca doar l-ai pus sa te notifice cand ai update-uri noi, vei putea sa debifezi acel update. Acum nu stiu in ce masura vor depinde update-urile viitoare de acel update. Mi-aduc aminte ca la XP nu puteai sa instalezi WMPlayer fara sa ai WGA-ul instalat. Parca la fel era cazul si la Windows Defender.

 3. cosmin says:

  Vezi Cristi, d-asta folosesc eu XP-ul 🙂 Pacat ca sunt unele neconcordante ca as reveni la Windows 98.
  Revenind la cele de mai sus: da, este dreptul lor, dar nu cred ca vor reusi vreodata sa verifice toate sistemele de pe toate pc-urile din lume.

 4. Cristi says:

  E, de verificat nu vor reusi sa-i verifice pe toti, dar de enervat lumea vor reusi sa o enerveze… pe banii ei. 🙂

Panorama Theme by Themocracy