Urmareste si aplica update-urile de securitate (Slackware, Debian/Ubuntu, Redhat/CentOS, Gentoo, Pardus, Arch…)

By , 16/01/2010 09:49

Un alt lucru de care trebuie sa tineti cont pentru un sistem mai sigur este mentinerea lui la zi cu update-urile de securitate.

Multe dintre distributiile Linux (daca nu chiar toate) au si liste de mail prin care fac anunturi in momentul in care apar rezolvari ale breselor de securitate. Este bine sa va abonati la aceste liste atunci cand va instalati un sistem Linux ca server/gateway sau in orice zona critica pentru dumneavoastra sau compania dumneavoastra. Este la fel de valabil pentru Linux cum este si pentru alte sisteme de operare.

Iata si comenzile de upgrade a pachetelor pentru cateva distributii GNU/Linux:

Slackware:

De la versiunea 12.2, slackware include in distributia oficiala slackpkg pentru un mai usor management al pachetelor. Daca aveti o versiune mai veche, gasiti slackpkg in directorul extra de pe DVD, sau tot in directorul extra pe serverul de ftp al distributiei. Aveti grija sa instalati pachetul aferent versiunii instalate, altfel s-ar putea sa aveti probleme. Comenzile ar fi:

# slackpkg update

# slackpkg upgrade <nume_pachet>

sau, daca vreti sa faceti un upgrade al tuturor pachetelor pentru care a aparut o versiune mai noua:

# slackpkg upgrade-all

Debian/Ubuntu:

# apt-get update

# apt-get (dist-)upgrade

Redhat/CentOS:

# yum update

Gentoo:

# emerge –sync

# emerge -avuDN world

Pardus:

# pisi upgrade

Archlinux:

# pacman -Syu

Daca am omis sau gresit ceva astept comentariile voastre. De asemenea, pentru intrebari suplimentare va astept in pagina de intrebari si raspunsuri, dar in acelasi timp as vrea sa va indrum si catre manualele instrumentelor de management al pachetelor. Nu va fie frica sa utilizati comanda “man”. 🙂

Comments are closed

Panorama Theme by Themocracy